Turing díj – a számítástechnika Nobel-díja

Ez a díj 1 millió dollárral jár, amit a Google ajánl fel. Nevét Alan M. Turing brit matematikusról kapta, akit a modern számítógép-tudomány egyik megalapítójának tartanak. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing)

Az ACM (Association for Computing Machinery) minden évben olyan személyeknek
ítéli oda ezt a díjat, akik kiemelkedően járultak hozzá a számítástechnika tudományának fejlődéséhez. A 2017-es díjat (amit 2018 márciusában hirdettek ki és június 23-án vehetik át) ketten kapták meg: John L Hennessy és David Patterson.

Henessy a Stanford Egyetem elnöke volt 2000 és 2016 között, Patterson pedig a Kaliforniai Egyetem, Berkeley nyugalmazott professzora. Az ő munkásságuk vezetett a RISC-processzorok (redukált utasításkészletű processzorok) kifejlesztéséhez. A RISC processzorokat eleve az operációs rendszerekhez és a compilerekhez igazítottan tervezik, kevesebb és egyszerűbb utasításuk van, ezért gyorsabbak és hatékonyabbak, mint a CISC-processzorok (összetett utasításkészletű processzorok). Ma az évente gyártott, több mint 16 milliárd processzor 99%-a RISC felépítésű. Ezeket találjuk az okostelefonokban, a tabletekben és az IoT (dolgok internete) eszközökben.

Hennessy és Patterson hat kiadást megért híres könyvét a Computer Architecture: A Quantitative Approach (Számítógép architektúrák: Egy mennyiségi megközelítés) tudósok és mérnökök generációi olvasták és fejlesztették tovább a benne található elméleteket.

Egy rövid interjúrészlet Hennessyvel (angol nyelvű felirattal):
Entrepreneurship and Silicon Valley
http://ecorner-legacy.stanford.edu/videos/3850/Entrepreneurship-and-Silicon-Valley