Szoftver, ami kijavítja a programhibákat: CodePhage

Érdekes új fejlesztői (vagy inkább a fejlesztőket leváltó?) eszközt állított elő az MIT. Az egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan szoftvert, ami automatikusan képes a programok hibáit kijavítani – méghozzá úgy, hogy ehhez azok forráskódjára sincs szüksége.

Az eszköz működéséhez a javítandó programon kívül egy csomó jól működő programra, valamint egy olyan tesztre van szükség, amivel meg tudja állapítani, hogy a program hibásan vagy helyesen működik-e. A javítás során aztán a CodePhage fogja az idegen programokból származó kódokat és behelyettesíti a rosszul működő kód helyére, majd újból ellenőrzi, hogy a szoftver produkálja -e a korábban tapasztalt, javítani kívánt hibajelenséget.

Ezt a folyamatot aztán egészen addig ismétli, míg az immár részben idegen kódokat is tartalmazó és azokkal működő program teljesen hibamentesnek nem bizonyul.

Az eszközt létrehozó kutatók szerint a megoldás meglepően jól és gyorsan működik. Az elvégzett tesztekben a hibás program kijavításához csak 2-10 percre volt szüksége a CodePhage-nek, ami sokkal rövidebb idő, mint amit egy fejlesztő tölt egy-egy hiba lokalizálásával és kijavításával.